Bild över Östersken
himmel och äppelblom Äpplen

Odling

På ca 4 hektar odlas många äppelsorter, men mest Red Gravensteiner, Rubinola och Ingrid Marie. Odlingen har varit obesprutad sedan 2017, men blir officiellt ekologisk först till skörden 2022. De äldsta träden är uppåt 100 år gamla, men utöver sortrikedomen definieras äppelgården även av trädens variation i ålder. Det finns även någon hektar spaljé - den moderna typen av odling.
Flaska med Vildmust Äpplen

Must som hantverk

Östersken har ett mikromusteri i den byggnaden som först var en bevattningsbassäng. Förutom själva musten, är mustandet på Östersken i sig en upplevelse som var och en får prova att sätta ord på bäst den kan. Den starka äppelaromen, tystnaden som bryts av porlandet från vattenpressen, den outtröttliga närvaron av havshorisonten... och till slut, färskpressad must direkt i gommen!

Häller upp VildmustTvå pressar

Vildmust

Många försök att konservera must ledde till en upptäckt... Must som fått jäsa en smula (men inte mer) är himmelskt god! Musten blir liksom "snällare", då syran lägger sig lite, och bubblor träder fram tillräckligt för att brusa vid upphällning och kittla skönt på tungan. En sofistikerad men väldigt läskande dryck - perfekt som aperitif, till ostbricka, till gräddiga bakelser, eller varför inte till ditt favoritsällskap? Äppelsorter får dessutom sina karismatiska smaker förädlade till nya, silkeslena upplevelser... som kan inspirera just dig att hitta din perfekta smakkombination.

Det krävs en del tungspetsskänsla och hantverk för att stoppa jäsningen när den nått precis rätt stadie... för att kallas Vildmust. Inga tillsatser används, vilket också betyder att jästfällningen lägger sig på botten och vittnar om hantverket. Den är helt ofarlig och smakar nästan ingenting, men känn efter själv om du vill förtära eller filtrera den.